Toekomstbestendig klimaatsysteem voor kantoorpanden Ellermanstraat

September 2024

Een optimaal binnenklimaat en ruim voldoende frisse lucht



Op bedrijventerrein De Omval in Amsterdam-Duivendrecht, in de oksel van de A9, A10 en A2 zijn tussen december 2023 en eind juli 2024 twee kantoorpanden van vastgoedbeheerder Keij & Stefels gefaseerd verduurzaamd. Om te voldoen aan het verplichte energielabel C zijn de kantoorpanden aan de Ellermanstraat 12 en 11 nageïsoleerd en voorzien van isolerende beglazing. Ook zijn de klimaatinstallaties vervangen. Homanser Installatietechniek stond in voor het ontwerp en de realisatie van de nieuwe klimaatinstallaties en koos vol overtuiging 
voor de VRF-installaties, WTW-units, monobloc warmtepompen en vloerverwarmingscomponenten van LG/Centercon. Als aanvullende opdracht voorzag de Purmerendse installateur het kantoorpand aan de Ellermanstraat 22 van een nieuwe LG warmtepomp.

Homanser Installatietechniek is een vaste partner van Keij & Stefels voor de nieuwbouw, vervanging en het onderhoud van haar klimaatinstallaties. “Onze opdracht aan de Ellermanstraat startte op nummer 12”, vertelt Directeur Werner van der Meulen. “Het kantoorpand van vijf verdiepingen beschikte over een verouderde airco-installatie en gasgestookte cv-ketels en radiatoren, die de vastgoedbeheerder én gebouweigenaar graag wilden vervangen door een duurzaam alternatief. De ambitie was een gasloos gebouw. Ook moest gelijktijdige koeling en verwarming mogelijk worden, met maximale energie-uitwisseling tussen de diverse verdiepingen.”

Duurzaam klimaatsysteem
“Om aan deze wensen te voldoen, is gekozen voor onze LG Multi V i VRF-buitendelen”, vertelt Martijn ter Braak, Sr. Key Accountmanager bij Centercon. “Voor elke verdieping is één buitendeel geïnstalleerd, met een koelvermogen van 22,4 kW en een verwarmingsvermogen van 23,9 kW bij -10°C buitenluchttemperatuur. De buitendelen zijn gekoppeld aan 12 LG cassette-units in verschillende bouwgroottes. Een Heat Recovery (HR) verdeelbox voorziet bovendien in de gewenste energie-uitwisseling en maakt een Coëfficiënt Of Performance (COP) van maar liefst 7 of 8 mogelijk.” Van der Meulen: “Op dit moment zijn de onderste 4 verdiepingen ingericht als kantoortuin. Per verdieping zijn 12 cassette-units gemonteerd, die naar wens ook individueel gestuurd kunnen worden. Mocht in de toekomst gekozen worden voor opdeling in meerdere ruimtes, dan kan dus ook warmte en koude uitgewisseld worden tussen de diverse binnendelen. Dat maakt de installatie zeer toekomstbestendig.”

Voor de ventilatie van het kantoorpand is op elke verdieping een Energy Recovery Ventilator (ERV) systeem geïnstalleerd, die tot 1.000 m3/h lucht kan verversen, vertelt Ter Braak. “De ERV-units worden CO2-gestuurd en maken maximale warmteterugwinning mogelijk. Hierdoor profiteren de huurders van ruim voldoende frisse lucht, terwijl het energieverbruik zo laag mogelijk blijft. Dankzij een centrale LG AC Smart regeling kunnen zowel de gebouweigenaar als Homanser Installatietechniek de klimaatinstallaties op afstand monitoren en beheren.”

Roundflow cassettes
Tijdens de uitvoering van Ellermanstraat 12 werd Homanser Installatietechniek tevens gevraagd om een verduurzamingsplan voor nummer 11 uit te werken. “In basis komen de installaties van nummer 12 en 11 redelijk overeen”, vertelt Van der Meulen. “Voor nummer 11 is een LG Multi V i VRF-buitendeel van 28 kW geselecteerd, met een verwarmingsvermogen van 31,5 kW bij -10°C buitenluchttemperatuur. Vanwege de hoogte van dit eenlaagse pand is echter een ander type binnendeel gekozen, in de vorm van roundflow cassettes. Deze cassettes beschikken namelijk over een hoger koel- en verwarmingsvermogen. Bovendien zijn zij esthetisch mooier. Een belangrijk aandachtspunt, omdat de units in het zicht blijven.” Vanwege de hoogte van het pand is bovendien de combinatie gemaakt met vloerverwarming en vloerkoeling, vertelt hij. “Hierdoor ervaren gebruikers ook laag bij de grond een comfortabel binnenklimaat.” De klimaatvloer wordt gevoed door een LG Therma V monobloc lucht/water-warmtepomp (9 kW) van Centercon, dat tevens alle vloerverwarmingscomponenten leverde. Ook coördineerde de groothandel in koude- en klimaattechniek de montage van het vloerverwarmingssysteem.


Lucht/lucht-warmtepomp
Als extra opdracht kreeg Homanser Installatietechniek het verzoek om de klimaatinstallatie van het kantoorpand aan de Ellermanstraat 22 te inventariseerden. “Dit pand was reeds verduurzaamd door een andere partij, maar de koeling in de zomer bleek niet toereikend”, vertelt Van der Meulen. “Daarom is op ons advies een monobloc lucht/lucht-warmtepomp van LG/Centercon toegevoegd om in een juiste airconditioning te voorzien.”

Goede service, korte lijnen
De keuze voor LG/Centercon is volgens Van der Meulen een logische, vanwege de goede service en support. “Het is op dit moment ontzettend druk in de markt, maar de lijnen met LG/Centercon blijven prettig en kort. Bovendien is de kwaliteit van de producten uitstekend.”

Wil je contact opnemen? Dan kan via (010) 258 11 21 of salesairco@centercon.nl