2023 sept - Carly: het ideale filter voor CO2- koelinstallaties

Schoon en veilig werken met CO2 als koudemiddel is erg belangrijk. Vervuiling kan een potentieel probleem vormen zoals vocht (etsende werking), verontreinigingen of onzuiverheden in de olie of het CO2-koudemiddel zelf. Naast schoon werken is dus ook goede filtratie erg belangrijk. In dit artikel leest u hier alles over én bieden wij de oplossing met de filterserie van Carly

Een van de belangrijkste bronnen van vervuiling is vocht. CO2 is gevoelig voor vocht. Zelfs kleine hoeveelheden vocht of waterdamp kunnen leiden tot de vorming van koolzuur wat een etsende werking heeft op sommige metalen. Hierdoor ontstaan corrosie problemen, verstoppingen en beschadigingen van componenten wat kan leiden tot verminderde efficiëntie van de koelinstallatie. Daarom is het belangrijk dat tijdens de installatie de juiste materialen worden toegepast zoals leidingen, kleppen en afdichtingen. Ook tijdens het onderhoud is het van belang dat de koelinstallatie goed wordt afgedicht en beschermd is tegen vocht.

Er kunnen onzuiverheden of verontreiniging in het CO2-koudemiddel zitten die afkomstig kunnen zijn van het productieproces of tijdens de installatie van het koelsysteem. Ook kan vuil en vocht de installatie binnendringen door slechte filtratie of onjuiste procedures tijdens onderhoud en service. Het is dan ook van cruciaal belang om hoogwaardige filtratie en droogtechnieken te gebruiken. Door regelmatig onderhoud en controles uit te voeren kunnen problemen vroegtijdig worden opgespoord en aangepakt.

Functie filterdroger
In CO2-koelinstallaties wordt een filterdroger meestal niet gebruikt voor het filteren van vuil of onzuiverheden. De primaire functie van een filterdroger in CO2-koelinstallatie is het verwijderen van vocht en vocht gerelateerde verontreinigingen, zoals waterdamp en zuren. Een filterdroger in een CO2-koelinstallatie bevat doorgaans een droogmiddel, zoals een chemische stof genaamd moleculair zeef, dat vocht uit het koudemiddel absorbeert. Hierdoor blijft uw CO2-koelinstallatie droger en worden vocht gerelateerde problemen, zoals corrosie, voorkomen.

Slecht werkend elektronisch expansieventiel
Een goed voorbeeld en bekend fenomeen is het niet of slecht werken van het elektronisch expansieventiel als gevolg van de ophoping van vuil. Bij elektronische expansieventielen met een stappenmotor (Carel E2V), maar ook bij de elektronische expansieventielen op basis van pulserende mechanismen (Danfoss AKV), zit intern een gaasfilter dat nogal eens vervuild raakt. Doordat dit gaasfilter de fijnst gevormde filter is met een kleine maaswijdte in het hele CO2-koelsysteem, gaat al het vuil zich daar ophopen. De maaswijdte, aangeduid in micrometer (mu of micron) met symbool ‘μm’, geeft aan hoe fijn de filtering is. Hoe kleiner de maaswijdte hoe beter het vuil wordt opgevangen.

Elektronisch expansieventiel E2V Carel met mesh filter
 

Leidingfilters vangen vuil op
Voor het verwijderen van vuil of onzuiverheden in CO2-systemen worden vaak speciale filters in de leidingen toegepast. Deze filters zijn ontworpen om vuildeeltjes uit het koudemiddel te verwijderen en zo verstoppingen van componenten en verontreiniging van de koelinstallatie te voorkomen. In het verleden zijn dit soort filters met een gaasfilterelement toegepast, maar daarvan is de maaswijdte en bepaalde gevallen net te groot, waardoor het vuil alsnog in het elektronisch expansieventiel kan komen.

Vloeistofleidingfilter met gaasfilterelement: maaswijdte 270 μmCentercon heeft de ‘filter’ oplossing in huis
Centercon heeft al een geruime tijd filters van Castel, Refrigera en ECA/Coldcom in het productassortiment. Ook hebben wij de filterserie van Carly, FILTRY-P9, met een maximale werkdruk van 90 bar toegevoegd aan ons assortiment. Dit gaasfilter heeft een maaswijdte van 50 micron. Dat is zelfs nog fijner dan het gaasfilter dat bijvoorbeeld in het elektronisch expansie- ventiel van Danfoss type AKV wordt toegepast. (100 μm voor de AKV10P en 53 μm voor de AKV10PS.) Door het grotere oppervlak van het gaasfilterelement en de lagere maaswijdte zal het dus minder of minder snel voorkomen dat de vloeistofstroom wordt geblokkeerd. Deze vloeistofleidingfilters zijn een ideale oplossing. Ze geven naast een besparing op de servicekosten ook minder kans op problemen in uw CO2-koelinstallatie, een langere levensduur en beter rendement.

1. Pakkingsring (PTFE) 2. Filter maaswijdte 50 um 
 

Documentatie:
Schoon werken CO2 - Carly - FILTRY-P9

Bestel nu via Mijn Centercon
Wist u dat u alle producten van Carly ook heel eenvoudig kunt bestellen via Mijn Centercon? Via onderstaande button komt u direct in onze webshop.Heeft u nog geen inlogcode? U kunt deze hier eenvoudig aanvragen. Ook kunt u heel gemakkelijk bestellen via onze app.

U kunt ons voor al uw vragen bereiken via 010 258 11 21 of salesairco@centercon.nl.