2023 juni - Preventief onderhoud en periodieke inspectie van koelinstallaties


De noodzaak van regelmatig onderhoud en periodieke inspectie van koelinstallaties kan niet genoeg benadrukt worden. Niet alleen zorgt dit voor een optimale werking en efficiëntie van de installatie, maar het speelt tevens een cruciale rol bij het waarborgen van veiligheid en het verlengen van de levensduur. Als gecertificeerde installateur vervult u hierbij een essentiële rol.


Gelukkig hoeft u dit belangrijke onderhoudsproces niet alleen aan te pakken. Centercon staat klaar om u te ondersteunen. Met ons uitgebreide assortiment van onderhouds- en serviceproducten bieden we alles wat u nodig heeft om de koelinstallaties in optimale conditie te houden. Of het nu gaat om hoogwaardige onderdelen, lekdetectieapparatuur, reinigingsmiddelen of andere benodigdheden, Centercon heeft het allemaal in huis. Bovendien kunnen onze collega’s u voorzien van advies en begeleiding om ervoor te zorgen dat u de juiste producten en oplossingen kiest voor elk onderhoudsproject.

Onderhoudswerkzaamheden:
 

Op locatie:
Om te zorgen dat de koelinstallatie goed blijft draaien kunt u de installatie grondig en preventief reinigen met onze reinigingsmiddelen en kunnen luchtkoeler- en condensorblokken worden gecoat Daarnaast is de controle op lekkages, koudemiddelvulling, olievulling of eventuele olieverzuring belangrijk. Vergeet ook niet op tijd te denken aan het smeren of vervangen van versleten, vervuilde of defecte onderdelen zoals o.a. ventilatormotoren, filters, filter/drogers en isolatie. Maar ook de controle en werking van de juiste instellingen van o.a. expansieventielen, thermostaten, pressostaten en druksensoren is een must.

Op afstand:
Naast het onderhoud op locatie kan men ook denken aan het monitoren van data op afstand. Denk aan dataregistratie met dataloggers (Microlide of Testo). Doordat op afstand diverse data en alarmeringen verzameld kunnen worden van bijvoorbeeld druk, temperatuur, stroomafname, lekdetectie etc. kan hierop ook het benodigde onderhoud worden afgestemd. Ook eventuele meldingen en storingen kunnen vroegtijdig worden opgelost om het risico op uitval van de installatie te verminderen.
Producten die kunnen ondersteunen bij beheer op afstand zijn bijvoorbeeld: stationaire lekdetectie van MSR. Denk voor het beheer, de optimalisatie en de bewaking van de installatie ook aan o.a. het TelevisGo systeem (Eliwell) of het ADAP-KOOL systeem (Danfoss).

Wettelijke verplichtingen:
In tegenstelling tot synthetische koudemiddelen HCFK’s, HFK’s en HFO’s, zijn veel van de wettelijke verplichtingen, gedocumenteerd in de “F-gassenverordening”, niet van toepassing als er gewerkt wordt met natuurlijke koudemiddelen. U dient wel over een zeer goede vakkennis van deze koelinstallaties te beschikken en in het bezit te zijn van een vakbekwaamheidscertificaat, om de veiligheid en gezondheid te kunnen waarborgen. De meeste natuurlijke koudemiddelen hebben geen invloed op de ozonlaag en nauwelijks op het broeikaseffect, maar zijn vaak wel giftig (ammoniak) of brandbaar (propaan), of ze werken bij hoge drukken (CO₂).

Voor de volledige regelgeving van natuurlijke koudemiddelen zijn de onderstaande officiële richtlijnen verkrijgbaar als document bij de NEN EN-378 deel 1 t/m 4:

  • PGS13          R717 (ammoniak, NH3)
  • NPR7601      R744 (koolstofdioxide, CO2)
  • NPR7600      R290 (propaan, C3H8)   

Meer informatie over de verplichtingen en de frequentie van onderhoud en het keuren van de koelinstallatie kunt u vinden in:

Wetgeving (eisen) luchtbehandeling en koudetechniek anno 2019 - NVKL

Bestel nu via Mijn Centercon
Wist u dat u alle onderhoudsproducten ook heel eenvoudig kunt bestellen via Mijn Centercon? Via onderstaande button komt u direct in onze webshop.


Heeft u nog geen inlogcode? U kunt deze hier eenvoudig aanvragen. Ook kunt u heel gemakkelijk bestellen via onze app.

Voor vragen kunt u contact opnemen via sales@centercon.nl of (010) 258 11 20.