Referentieproject S&L Zorg

24 augustus 2016

Centercon heeft het pand van S&L Zorg volledig voorzien van een duurzame klimaatoplossing. De zorgorganisatie biedt professionele dienstverlening aan mensen met een verstandelijke beperking. Om de veiligheid van hun cliënten te waarborgen, heeft Centercon er een speciale klimaatoplossing bedacht die rekening houdt met deze specifieke doelgroep. De installatie is succesvol uitgevoerd door Cool Air 4 You in onderaanneming van Kuijpers Installaties uit Roosendaal.

Voorheen kon S&L Zorg het klimaat niet goed beheersen. Toen het gebouw zo’n zes jaar geleden werd gebouwd, was er gekozen voor vloerverwarming op basis van een ketel. In verband met de veiligheid van de cliënten zijn er weinig ramen aanwezig die open kunnen, waardoor ruimtes niet goed op een natuurlijke wijze kunnen ventileren. Het gevolg was dat de temperatuur bijna het gehele jaar erg opliep. De zorgorganisatie ging daarom op zoek naar een partij die een nieuw ontwerp voor klimaatbeheersing kon afstemmen op de cliënten. Daarbij moest de installatie worden uitgevoerd in een gebouw waar de zorg 24/7 doorgaat.

Het pand bracht een aantal uitdagingen met zich mee, maar Centercon heeft hier samen  met Kuijpers Installaties en Cool Air 4 You het ontwerp op afgestemd. Centercon adviseerde een energiezuinige totaaloplossing op basis van een LG Multi V. Zo werd iedere verdieping voorzien van een Multi V buitendeel. Dit heeft als voordeel dat de afzekering op het buitendeel lager is en de koelleiding een kleine diameter heeft. Kuijpers heeft de voeding gemonteerd en het LG systeem regeltechnisch geïmplementeerd in het bestaande gebouwbeheersysteem (GBS).

Voor de veiligheid van de cliënten is er een op maat gemaakte cover over de binnendelen geplaatst. Deze is op zo’n manier ontworpen dat cliënten zich er niet aan kunnen bezeren, maar er alsnog een mogelijkheid is om onderhoudswerkzaamheden te verrichten. De bediening is centraal geïnstalleerd via een koppeling aan het GBS door middel van een BACnet module, zodat het klimaat vanaf een afgeschermde ruimte individueel kan worden beheerd. Een andere uitdaging was de afwezigheid van een verlaagd plafond. Als oplossing zijn de leidingen zodanig netjes gemonteerd, dat er alleen voor de veiligheid van het systeem en de cliënten een plafond gemonteerd is.

Het team van Centercon vond het een erg interessant project en is trots op het eindresultaat. Wij bedanken S&L Zorg voor de opdracht en Kuijpers Installaties en Cool Air 4 You voor de fijne samenwerking.