2017 jul - IBIS Budget hotel Amstelveen

14 juli 2017

Experts in hotelklimaatsystemen

Hotels zijn uitgegroeid tot een specialisme van leverancier in koude- en klimaattechniek Centercon. De distributeur van het premiumbrand LG heeft de afgelopen jaren tientallen hotels van een klimaatsysteem voorzien. Ook voor het nieuwe IBIS Budget hotel in Amstelveen werd aangeklopt bij het Rotterdamse bedrijf. 

Voor vele hotels, waaronder de Bastion keten, heeft Centercon de LG klimaatinstallaties mogen leveren. De in Rotterdam Spaanse Polder gevestigde klimaatspecialist is inmiddels de grootste leverancier in deze branche. Dat succes is volgens national accountmanager Roel Drenth te danken aan de onderscheidende werkwijze. “Onze verregaande dienstverlening, samen met de intensieve manier van samenwerken met de installateur, maakt dat we succesvol zijn in deze markt. Bovendien hebben we met LG een merk in huis dat sterk is vertegenwoordigd in de hotelbranche. LG kan zowel airco, warmtepompen als hotel TV leveren. Dat biedt de klant het voordeel dat hij met slechts één leverancier te maken heeft.”

Voormalig kantoorpand
Het IBIS Budget hotel in Amstelveen, officieel genaamd IBIS Budget Amsterdam City South, is het nieuwste hotelproject voor Centercon. Het in januari geopende hotel telt maar liefst 314 kamers. Het is het Europese paradepaardje van de IBIS budgetformule en wordt ingericht volgens de nieuwste formulerichtlijnen. Het hotel is gevestigd in het voormalige, veertien verdiepingen tellende kantoor van de ABN AMRO bank aan de Professor Bavincklaan, aan de rand van Amstelveen. Het project kende een strakke planning met slechts zes maanden bouwtijd.

Hoog rendement
Centercon leverde op dit transformatieproject een LG Multi V VRF-systeem met warmteterugwinning, bestaande uit veertien heatrecovery Multi V buitendelen en 314 binnendelen (kanaalunits). Dit systeem maakt het mogelijk om in individuele kamers gelijktijdig te koelen en verwarmen. “Het kan zo zijn dat aan de zuidkant koeling nodig is, terwijl de kamers op het noorden nog verwarming nodig hebben. De warmte die vrijkomt om te koelen gebruikt het systeem dan in die kamers om te verwarmen. Uniek aan het LG Multi V VRF-systeem is het hoge rendement: de COP-waarde ligt ruim boven de 4”, vertelt Drenth. De toegepaste hr-boxen zijn zeer compact en daardoor uitermate geschikt voor hotels. Ze nemen in de, met leidingen overbevolkte gangen slechts beperkte ruimte in beslag. “Doordat we door de boxen heen kunnen monteren, zijn bovendien minder solderingen en minder leidingwerk nodig. Dat scheelt montagetijd en dus geld.”

Meer dan een leverancier
Al in de ontwerpfase werd Centercon bij het project betrokken. Met installateurs Kemp Installatie B.V. uit Amstelveen en Technisch Buro Kaptein B.V. uit Rijswijk bezocht Drenth al tijdens de sloop van het pand de bouwplaats, om te bekijken hoe de units het best konden worden toegepast. “Onze toegevoegde waarde is dat wij meer zijn dan een leverancier”, legt hij uit. “We denken mee in het ontwerp van een installatie, leveren leidingschema’s en tekeningen aan en tijdens de bouw leggen we regelmatig projectbezoeken af om te zien of alles gaat zoals we het vooraf bedacht hebben.”

Fysieke distributie behoort ook tot het takenpakket van het Rotterdamse bedrijf. “Leveren aan een hotelproject kan niet in één keer. Het zijn heel veel deelleveringen. Doordat wij een eigen bezorgdienst hebben met chauffeurs die weten waar ze moeten zijn en wie ze moeten hebben, kunnen we dat probleemloos laten verlopen”, aldus Drenth. De taakverdeling met LG is duidelijk. Nadat Centercon het project aan hen heeft overgedragen, zorgt de fabrikant voor de inbedrijfsstelling en de service na oplevering.

Het klimaatsysteem voor het IBIS hotel is inmiddels naar tevredenheid van de opdrachtgever opgeleverd. Het volgende hotel staat alweer op de planning.

 

Dit artikel is gepubliceerd in Installatie & Bouw, editie 3 - 2017.
U kunt de volledige uitgave van Installatie & Bouw via deze link bekijken.


Installatie & Bouw is een onafhankelijk vakblad dat tweemaandelijks de maatgevende prestaties in de Nederlandse installatiesector presenteert.