2018 jul - Ieder zijn eigen klimaat op kantoor

juli 2018

Van driedelig pak tot korte broek: ieder zijn eigen klimaat

Voor Erik Stolk, accountmanager bij Centercon BV uit Rotterdam, was het project Frame Offices in Haarlem een mooie uitdaging. Het bekende Haarlemse kantoorgebouw aan het Kennemerplein onderging een metamorfose om te herrijzen als vernieuwend kantoorconcept. Frame Offices, zoals het nu heet, biedt ruimte aan allerhande ondernemingen en ondernemers, variërend van multinational tot éénmanszaak. 

Stolk omschrijft de rol van Centercon: “We hebben bij dit werk intensief samengewerkt met Instaan Installatie B.V. uit Arnhem, de installateur van het project. De uitdaging zat hem in het feit dat er verschillende huurders waren, het bestaande pand alleen maar verwarming had en er zoveel mogelijk hergebruikt moest worden. Wat eruit ging, moest er ook zoveel mogelijk weer in. Cradle to cradle dus.”

Slim koelen en verwarmen

“We hebben verschillende 2-pijps VRF-systemen ge-leverd met kanaalunits voor koelen of verwarmen. Daarbij hebben we goed gekeken naar de geveloriëntatie (noord en zuid) voor de gecombineerde koeling en verwarming”, vervolgt Stolk. De centrale regeling is de AC Smart van LG. “Daarmee is het klimaatsysteem vanuit één centrale bediening te regelen en uit te lezen. De installateur kan desgewenst meekijken op afstand en bijsturen, middels een internet interface.” De koeling of verwarming is per gebruiker individueel in te stellen, binnen de kaders van de voorgeprogrammeerde waarden. Stolk: “De gebruiker kan via de PC de centrale regeling benaderen, net als de gebouwbeheerder. In deze centraal gehangen regeling zitten verschillende lagen. De eerste is voor de gebouwbeheerder en de gebruikers, de tweede voor de installateur en de derde voor Centercon, voor als we diep onder ‘de motorkap’ moeten zijn. Het leidingwerk is tot in de puntjes nauwkeurig geëngineerd middels het LATS-programma van LG. Een game changer die bijdraagt aan een perfecte werking van de installatie.”
 

Optimaal systeem met louter A-merk kwaliteit

Inmiddels is het werk opgeleverd. 19 bedrijven gebruiken het systeem al. Zo ook het Vooges restaurant, dat zowel intern als voor het publiek buiten te bereiken is. Stolk schetst: “Het is een zeer divers gebouw, van gesloten kantoren tot en met publiek toegankelijke dienstverlenende bedrijven. Dat rechtvaardigt de individualisering van het klimaatsysteem dan ook: er lopen mensen in driedelige pakken, maar ook mensen in korte broek en op slippers. Die hebben echt zeer uiteenlopende klimaatwensen.”
Projectleider bij Instaan, Remco Mooij, benaderde Centercon niet alleen voor de juiste prijs-kwaliteitverhouding, maar ook vanwege de expertise. Stolk is van mening dat door slim sparren, er een optimale situatie is bereikt. “Niet alleen zijn de kanaalunits op bestaande roosters aangesloten, maar ook textiele luchtslangen van KE Fibertec. Deze zijn over de hele ruimte gepositioneerd en leveren een mooie, stabiele luchtverdeling. De lucht komt als een zachte deken naar beneden, voor een prettig klimaat zonder voelbare luchtverplaatsing.”

Optimaal klimaat zorgt voor welbevinden en productiviteit

Stolk legt uit dat een optimaal klimaat niet alleen zorgt voor een optimaal welbevinden van de gebruikers van het pand, maar ook voor meer productiviteit. “De gevoelstemperatuur en de kwaliteit van de lucht en het geluid zijn daarin bepalend. Dankzij de goede samenwerking met Instaan ben ik ervan overtuigd dat Frame Offices het beste eindresultaat heeft gekregen binnen de door hen gestelde kaders.” 

Dit artikel is gepubliceerd in Installatie & Bouw, editie 3 - 2018.
U kunt de volledige uitgave van 
Installatie & Bouw via deze link bekijken.