2018 jul - Het juiste klimaat voor de lekkerste donuts

juli 2018

Het juiste klimaat voor de lekkerste donuts

Een optimale klimaatbeheersing is een voorwaarde binnen de retail, voor het welbevinden van zowel klanten als personeel. Dunkin' Donuts begrijpt als geen ander dat het zoete gebak nog beter verkoopt en smaakt, als de temperatuur binnen precies goed is. Om die reden is er klimaatapparatuur van Centercon uit Rotterdam geïnstalleerd, door Climapartners uit Heerhugowaard. Beide bedrijven kunnen terugkijken op twee succesvolle samenwerkingen bij Dunkin' Donuts, te weten in Eindhoven en Amsterdam.

We spreken met Martin van der Voort, Accountmanager Klimaattechniek bij Centercon. Van der Voort, zelf groot liefhebber van de Amerikaanse lekkernij: "Centercon is distributeur voor de Benelux van het volledige LG-warmtepompprogramma. Climapartners is een goede klant van ons, waarmee we graag en goed samenwerken."

Uniek project in Eindhoven

Van der Voort schetst hoe uniek de installatie bij Dunkin' Donuts in Eindhoven geworden is: "Er was sprake van nieuwbouw, in een winkelcentrum. De installatie die daar is toegepast, is het Multi F -DX-systeem van LG, in de vorm van een multisplit buitendeel met drie cassettedelen binnen. Deze drie cassettes bevinden zich in het winkelgedeelte van Dunkin' Donuts, in de voorbereidingskeuken en in een aparte ruimte, waar klanten zelf hun donut mogen samenstellen. Het systeem draait stand-alone, op een bijzondere manier. De Multi F -DX verwarmt en koelt, waarbij normaliter het buitendeel  buiten staat opgesteld. Dat ging niet in dit geval, daarom staat de condensor nu binnen waarbij de restwarmte naar buiten wordt afgevoerd."

Aangezien het oog ook wat wil, heeft Climapartners ervoor gekozen om de cassette die zich in de winkel bevindt, aan te passen aan de kleur van het plafond. Van der Voort: "Climapartners heeft zelf het ontwerp gemaakt van de installatie en de capaciteitsberekeningen gedaan. Elke unit heeft een eigen bedrade thermostaat."

Kruip door sluip door in Amsterdam

De meest recente oplevering bij Dunkin' Donuts vond plaats in Amsterdam. Een klus die zowel Climpartners als Centercon niet snel zullen vergeten. "De grote uitdaging was om de condensor buiten op de juiste manier opgesteld te krijgen. We konden niet in een rechte lijn naar buiten, maar moesten via serviceluiken over het plafond met de leidingen, al zigzaggend over een belendend perceel. De bewerkelijkheid van het leidingentracé was enorm, maar Climapartners verdient een pluim voor hun flexibiliteit en improvisatietalent. Dat red je alleen maar als je expertise hebt", aldus Van der Voort.
Ook in Amsterdam is de LG Multi FDX geleverd, met drie cassettes aangesloten op één buitendeel. "Een andere uitdaging is om elke keer strak mee te lopen in de planning van de hele verbouwing. De installatie staat dan onder druk, waarbij zowel Climapartners als Centercon weigeren om concessies te doen aan de kwaliteit en de oplossing."

Van der Voort geeft aan dat LG perfect past binnen de wensen en eisen van de retail. "De units hebben allemaal geringe afmetingen voor inbouwtoepassingen. LG kent een hoge bedrijfszekerheid en er valt goed service op te verlenen. Met de extra uitdagingen in Amsterdam, hebben we dankzij de goede samenwerking tussen Climpartners en Centercon toch waar kunnen maken wat we beloofd hebben. Daar zijn we trots op."

Dit artikel is gepubliceerd in inStore & livecomm, editie 3 - 2018.
U kunt de volledige uitgave van
inStore & livecomm via deze link bekijken.