2017 sep - Shell De Rijp gaat full electric

19 september 2017

Shell De Rijp gaat full electric

Tankstationhouder Rik van den Bosch heeft een primeur. Zijn Shell De Rijp is het eerste full electric tankstation van Nederland. Het warme waswater voor de wasstraat en de vier wasboxen wordt met behulp van een midden temperatuur (MT) warmtepomp opgewekt. Installateur Al-In Techniek B.V. en klimaatspecialist Centercon leverden de gezamenlijke expertise om dit unieke project te realiseren.

Geen gasaansluiting, ofwel full electric, is een wens van steeds meer opdrachtgevers die op zoek zijn naar een duurzame klimaatinstallatie. Leverancier in koude- en klimaattechniek Centercon deed al op verschillende projecten ervaring op met dit soort installaties. Zo leverde het bedrijf vorig jaar aan boutiquehotel Stee aan Zee in Katwijk een klimaatinstallatie met twee warmtepompen om zowel te koelen als te verwarmen én sanitair tapwater te verwarmen. Hetzelfde idee paste Centercon, distributeur van premium brand LG nu ook toe op het nieuwbouwproject van Shell De Rijp.

Weg uit de dorpskern
Shell De Rijp is een begrip in het vlakbij Alkmaar gelegen De Rijp. Inwoners van het Noord-Hollandse dorp komen er graag om een broodje te eten en op zaterdag de auto te wassen. Toen eigenaar Van den Bosch wilde gaan uitbreiden, bleek dat niet mogelijk op de bestaande locatie in de historische dorpskern. Hij besloot het bedrijf te verplaatsen naar bedrijventerrein De Volger. Het nieuwe tankstation bestaat uit een winkel, een kleine bakkerij, een wasstraat en vier wasboxen. In mei is gestart met de bouw en in oktober moet het klaar zijn.

Volledig gasloos
Voor zijn nieuwe tankstation wilde Van den Bosch een duurzame en energiezuinige klimaatinstallatie. Installateur Al-In Techniek uit Middelie benaderde Centercon om mee te denken in het ontwerp van deze installatie. Samen kwamen ze tot de conclusie dat het mogelijk was om full electric te gaan, niet alleen wat betreft het winkeldeel maar ook voor de wasboxen en wasstraat. “Vanaf het begin zijn we bij dit project betrokken”, vertelt accountmanager Martin van der Voort van Centercon. “Onze ruime waterzijdige ervaring was op dit project van groot belang. Het gaat hier immers om meer dan puur het leveren van een warmtepomp. We willen niet alleen de winkel gasloos gaan verwarmen en koelen, maar ook het waswater voor de wasstraat en wasboxen opwekken via een warmtepomp. Dat is nog niet eerder gedaan in Nederland.”

Waswater van 45o
De klimaatinstallatie voor Shell De Rijp bestaat uit twee aparte systemen. Verwarming en koeling van het winkeldeel vindt plaats door middel van een VRF-systeem met heatrecovery. Een LG Multi V5 warmtepomp onttrekt warmte aan de omgevingslucht, welke vervolgens wordt afgegeven aan een warmtewisselaar.

Voor de verwarming van het waswater is een midden temperatuur (MT) warmtepomp geïnstalleerd. Deze warmtepomp kan een watertemperatuur van 45 graden Celsius maken. Met een laadboilersysteem van Centercon van in totaal 500 liter is er altijd voldoende warm water beschikbaar. In de wasboxen is verder vloerverwarming aangebracht, zodat ze in de winter niet kunnen bevriezen.

Totaaloplossing
Van der Voort vindt dit project een mooi voorbeeld van een geslaagde samenwerking tussen leverancier en installateur. “We willen graag een bijdrage leveren aan het realiseren van een complete en efficiënte klimaattotaaloplossing. Waar we vroeger puur als leverancier van airco-units opereerden, gaan we nu een stap verder. We nemen een stukje engineering voor onze rekening om tot de juiste tekeningen en specificaties te komen en we zorgen voor projectbegeleiding tijdens de bouw. Ook hier heeft die benadering zijn vruchten afgeworpen.”

 

Dit artikel is gepubliceerd in Installatie & Bouw, editie 4 - 2017.
U kunt de volledige uitgave van Installatie & Bouw via deze link bekijken.


Installatie & Bouw is een onafhankelijk vakblad dat tweemaandelijks de maatgevende prestaties in de Nederlandse installatiesector presenteert.