2023 apr - Centercon en Refra, partners in CO2-units en propaanchillers

De jarenlange samenwerking tussen Centercon en Refra en de veranderende wetgeving hebben geresulteerd in 2 nieuwe series: CO2-compressorunits en Galaxy propaanchillers. Door de brede inzetbaarheid en de toepassing van natuurlijke koudemiddelen zijn deze units efficiënt, kwalitatief hoogwaardig, betrouwbaar, duurzaam en gereed voor de toekomst.

Wie is Refra?
Refra, opgericht in 1994, is uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende en innoverende Europese producenten op het gebied van compressorunits en chillers in meer dan 28 landen in heel Europa, Scandinavië en het Midden-Oosten. Het bedrijf onderscheidt zich met een zeer compleet en uniek assortiment. Naast de productie van standaard compressorunits is Refra erg sterk in het ontwerpen en vervaardigen van speciale units. Deze worden volledig op maat gemaakt en voltooid volgens de eisen van de opdrachtgevers.

Wat bieden we aan?
Refra past uitsluitend A-merk producten toe van de meest gerenommeerde producenten met onderdelen die betrouwbaar zijn en zich hebben bewezen.
Door de grote keuzevrijheid tussen de verschillende merken staat Refra bekend als de meest flexibele partner voor uw CO2 compressorunit en propaanchiller. Refra heeft partnerschappen met o.a.: Bitzer, Bock, Dorin, Danfoss, Carel, Eliwell, Wurm, Swep, Carly, AlfaLaval, Castel, Vacon etc.

CO2-compressorunits (R744)
CO2-koelsystemen zijn een oplossing voor de meeste koelbehoeften. Refra produceert zowel transkritische als subkritische CO2-units voor koelen en vriezen op middelhoge en/of lage temperatuur. Het biedt een perfecte optie voor commerciële toepassingen van kleine winkels tot supermarkten, magazijnen of agrarische opslag. Maar ook voor middelgrote en grote installaties voor (semi)-industriële toepassingen.


De Refra CO2 Light is te bewonderen in onze showroom in Rotterdam.

De line-up bestaat uit:

 • CO2 Light: 
  Compacte behuisde units met geluidsisolatie. Levert een koelcapaciteit tot ca. 50 kW. 
   
 • CO2 Vertical: 
  De verticale opstelling maakt deze unit compact en heeft koelcapaciteit tot ca. 75 kW. Uitermate geschikt voor kleine levensmiddelenwinkels.
   
 • CO2 Ecopack: 
  Deze onbehuisde transkritische CO2-compressorunit is voornamelijk ontworpen voor commerciële toepassingen met een koelcapaciteit tot ca. 135 kW. Geschikt voor een middelgroot koelsysteem. Ook is er de mogelijkheid voor de toepassing van een WTW en noodkoeling.
   
 • CO2 Select: 
  Flexibele, configureerbare, onbehuisde, transkritische CO2-compressorunits hebben een koelcapaciteit van ca. 50 tot 330 kW. Geschikt voor commerciële en lichtindustriële toepassingen. Mogelijke opties: WTW, lucht- of watergekoelde desuperheater, parallelle compressie, één of meerdere vloeistofvaten, ejector-technologie en geluidsisolatie.
   
 • CO2 Galaxy: 
  Een behuisde transkritische CO2-compressorunit met geluidsisolatie en met een modulair geïntegreerde V-vormig gaskoelersectie (pijp/lamel) en o.a.: EC-ventilatoren. Levert een koelcapaciteit tot ca. 800 kW. Geschikt voor toepassing in de agrarische sector of industrie. Kan worden afgestemd op de geldende Energie Investerings Aftrek (EIA). Mogelijke opties: WTW, ingebouwde hydraulische module en/of extra wateropslagtanks, extra steenwol isolatie (50 mm).
   
 • CO2 Industrial: 
  Een onbehuisde transkritische CO2-compressorunit met aanpasbaar concept. Levert een koelcapaciteit van ca. 50 tot 500 kW. Geschikt voor Industriële toepassingen. Een echt maatwerkproduct.

Propaanchillers (R290)
Chillers met een natuurlijk koudemiddel, zoals propaan, dragen niet of nauwelijks bij aan de opwarming van de aarde en doen nauwelijks afbraak aan het milieu. Propaan heeft zeer goede thermodynamische eigenschappen. Daarom is propaan (R290) het ideale koudemiddel voor chillers. Het heeft een GWP van slechts 3. Samen met onze partner Refra ontwikkelden we een serie luchtgekoelde propaanchillers voor de Nederlandse markt. Het gestandaardiseerde concept biedt veel zekerheid, waardoor de installateur en de gebruiker beschikken over de modernste technieken met ongekende en bewezen betrouwbaarheid.

 • Galaxy 2.0 chillers:
  Deze chillerserie is toe te passen in klimaatoplossingen met medium- temperaturen van +12/+7°C met een koelcapaciteit van ca. 51 tot 471 kW, maar ook in koelinstallatie of proceskoelingen met mediumtemperaturen van bijvoorbeeld 0/-5°C of -4/-8°C met een koelcapaciteit van ca. 29 tot 270 kW. Uitgevoerd met een robuuste V-vormige microchannel condensor. Door het modulair concept kunnen ze worden afgestemd op de geldende Energie Investerings Aftrek (EIA). Wij zien elke propaanchiller als een maatwerkproduct, waardoor alle mediumtemperaturen mogelijk zijn.

Nieuwe brochures
Centercon ontwikkelde twee nieuwe brochures met alle informatie over deze nieuwe Refra Propaanchillers en Refra CO2-compressorunits. Voor vragen kunt u contact opnemen via sales@centercon.nl of (010) 258 11 20.