2022 jan - LG ERV: Schone lucht en een gezond gebouw

Op sommige plaatsen in de wereld is schone lucht helaas al lang geen gemeengoed meer. Gelukkig kunnen we over het algemeen in Nederland zeggen dat we schone lucht hebben. Maar is dat ook overal zo? Gebouwen worden steeds vaker en beter geïsoleerd en dat is goed. Maar als we vergeten te ventileren komt het aandeel schone lucht in het gedrang. Deze schone lucht is van groot belang om goed te kunnen functioneren, maar ook om het gebouw en iedereen die er in rondloopt gezond te houden.

Voorafgaand aan de huidige wereldwijde pandemie werd algemeen erkend dat stadsbewoners doorgaans ten minste 90% of meer van hun tijd binnenshuis doorbrengen, en dat de meest gevoelige personen, zoals kinderen, ouderen en mensen met reeds bestaande medische aandoeningen, bijna al hun tijd binnenshuis doorbrengen. Tijdens de pandemie blijft de bevolking over het algemeen zelfs langer binnen dan normaal. De kwaliteit van de binnenlucht is dan ook van groot belang voor de gezondheid, het comfort, het welzijn en de productiviteit van de gebruikers van het gebouw. Slechte luchtkwaliteit binnenshuis is in verband gebracht met het sick building-syndroom, verminderde productiviteit en verminderd leervermogen op onder andere scholen en kantoren.

Goed ventileren draagt bij aan het elimineren van vochtproblemen, de opstapeling van schadelijke stoffen en een hoog CO2-gehalte in het gebouw. Het helpt ook om luchtweginfecties te beperken. Met de ERV (Energy Recovery Ventilation) units van LG is het mogelijk om een gebouw op eenvoudige wijze van verse lucht te voorzien.

ERV (stand alone warmteterugwinunit)
In de ERV warmteterugwinunits wordt zowel warmte als vocht met een speciaal ontwikkelde ‘semi-permeabele kern’ uitgewisseld. Dankzij gescheiden luchtstromen wordt de warmte uit vervuilde binnenlucht uitgewisseld met de frisse binnenkomende buitenlucht. De duurzaamheid van LG ERV wordt verhoogd door het bacteriebestendige materiaal van de warmtewisselaar en de corrosiebeschermende coating. Het voorkomt verkorting van de levensduur van het product als gevolg van corrosie of schimmel, en levert hoge kwaliteit verse lucht door bacteriën te minimaliseren. Daarnaast maakt LG gebruik van uiterst energiezuinige ventilatormotoren om een hoog energiegebruik tegen te gaan. Wanneer het buiten kouder is dan binnen is het mogelijk om gebruik te maken van de automatische bypass. Verse lucht wordt direct aangevoerd zonder deze eerst uit te wisselen met lucht uit de ruimte. Deze ‘Night Time Free Cooling’ zorgt elke dag weer voor een frisse start in het gebouw. De ERV units zijn standaard voorzien van een CO2-sensor. Bij het bereiken van de voorgeprogrammeerde CO2-waarde in de ruimte (in PPM, parts per million), toert de unit automatisch op of af. Een energiebesparende functie, want de ventilator draait alleen als het echt nodig is of zelfs helemaal niet als er geen bezetting in de ruimte is. Bij gebruik van de nieuwste RS3 wandbediening is het mogelijk om het actuele CO2-gehalte af te lezen. Wanneer het CO2-niveau te hoog is brandt een rood lampje op het LED display van de bediening. 

ERV DX (warmteterugwinunit in combinatie met Multi V)
De ingebouwde DX (directe expansie) batterijen in de ERV DX modellen bieden de mogelijkheid om in combinatie met het Multi V VRF-systeem verse lucht af te koelen of te verwarmen. Het principe van ventileren blijft gelijk ten opzichte van de ‘gewone’ ERV units. LG ERV DX kan worden gebruikt als een totaaloplossing. In de zomer zorgt LG ERV DX voor airconditioning door de binnenkomende lucht te koelen en te ontvochtigen. In de winter wordt warme lucht geleverd door de binnenkomende lucht voor te verwarmen. Het ERV DX systeem dient niet als hoofdverwarming of -koeling.

Dit artikel is gepubliceerd in LG Next 4, 2021.
Wilt u een exemplaar opvragen? Deze kunt u hier gratis aanvragen.

Wilt u contact opnemen? Dan kan via (010) 258 11 21 of salesairco@centercon.nl

Ook verwijzen wij u graag naar onze andere artikelen over de LG ERV (Energy Recovery Ventilation) units: 'Project in de spotlight: Maxaro Rotterdam' en 'Oplossingen voor een goede schoolventilatie'.