2021 okt - Genieten in een nul-op-de-meter woning

Afgelopen zomer trokken Arjan Bol van BOLWERK en zijn vrouw Miranda in hun gloednieuwe woning, die van alle gemakken is voorzien. Zij kunnen er comfortabel en duurzaam wonen dankzij de installatie van LG, die geleverd werd door Centercon en geïnstalleerd door Roks Installatietechniek. Het resultaat is een nul-op-de-meter woning waar volop genoten wordt.

Arjan en Miranda Bol kochten het perceel eerder om er een mooi huis op te ontwikkelen waar ze comfortabel, maar ook duurzaam konden wonen. Met Centercon had Arjan al vaker zaken gedaan en daardoor wist hij wat dit bedrijf in huis heeft. “Zij hebben goede systemen die goed werken. Ik wilde comfortabel wonen met een goed binnenklimaat, maar ook duurzaam. De woning is daarom goed geïsoleerd, heeft HR+++ triple beglazing en er liggen 72 zonnepanelen op het dak. De Rc-waarde is 7,0.”

De zonnepanelen werken als voeding voor de Centower 100-400 warmtepomp van LG. Deze geïntegreerde lucht/water warmtepomp heeft een buffervat en werkt met een buitenunit voor het verwarmen en koelen. Dit LG-Therma V monobloc werd door Centercon in kleur gespoten, omdat Arjan hem graag mooier uit wilde laten komen bij de kleuren van de woning. De douches en andere kranen worden voorzien van warm water door de 400 liter warmwaterboiler in de Centower, legt Arjan uit. “We hebben drie stortdouches in huis en om snel warm water te krijgen, hebben we een 120 close-up boiler die op zolder staat. Het verwarmde water hoeft nu een kleinere afstand af te leggen. Zodra de boiler wordt gebruikt, stroomt hij door met warm water dat verhit wordt door de warmtepomp.”

Geschikte vloer voor verwarming en koeling
Door de hele woning heen ligt vloerverwarming en -koeling die aangesloten is op vloerverwarming verdelers. Arjan: “Die worden aangestuurd door KNX domotica. Met Gira schakelaars en een app kan ik de verlichting, ventilatie, de verwarming en koeling per ruimte regelen. Ook kan ik de luchtvochtigheid en CO2 meten.”

Omdat overal vloerverwarming ligt, werd er gekozen voor vloeren die hier goed geschikt voor zijn. Op de begane grond ligt een gevlinderde betonvloer met een industriële uitstraling. Deze loopt door in het buitenterras onder de veranda. “Het ziet er niet alleen gaaf uit, het zorgt ook voor een optimaal gebruik met de warmtepomp”, aldus Arjan. Op de bovenverdieping koos hij voor een verlijmde parketvloer om een warmere uitstraling te krijgen. Ook deze is geschikt voor vloerverwarming- en koeling, omdat gekozen is voor de juiste specificaties. 

Precisiewerk
Voordat de installatie geleverd en geplaatst kon worden, maakte Centercon een ruimtestaat waarin exact werd weergegeven welk vermogen er nodig was per ruimte. Er werd precies bepaald welk vermogen de buitenunit nodig had en hoeveel tapwater er klaar moest staan voor de douches. “Dat wordt een concept van opwekking tot en met afgifte genoemd. We weten dan precies waar wat komt en wanneer. Alles wordt precies weergegeven”, legt Martin van der Voort, accountmanager bij Centercon, uit.

De Centower unit werd daarna door Centercon gebouwd en vervolgens kant en klaar in de technische ruimte van de nieuwe woning geplaatst. Jan Oprins van Roks Installatietechniek sloot alles aan. Daarnaast verzorgde Oprins het ventilatiesysteem met WTW en een waterontharder. “De installatie die we hebben gemaakt is volledig van deze tijd en het meest duurzaam voor een dergelijke nieuwbouwwoning”, zegt hij. “Een andere partij heeft ook nog zonnepanelen geplaatst, zodat de woning nul op de meter heeft voor het voorzien van warmte en koeling.” Die 72 zonnepanelen liggen op het dak, maar zijn nauwelijks zichtbaar. Ze zijn geïntegreerd in de dakpannen en hebben dezelfde kleur. Arjan: “We hebben de dakpannen er special bij gezocht, zodat je vanaf het maaiveld amper ziet dat er zonnepanelen op het dak liggen.”

Perfecte samenwerking
De woning werd begin juni opgeleverd en Arjan en Miranda wonen er al een aantal maanden naar volle tevredenheid. Arjan heeft inmiddels ervaren dat de installatie optimaal werkt. “Koeling heeft met straling te maken en daar moet de vloer geschikt voor zijn. Koude lucht zakt naar beneden en wanneer je een verkeerde vloer hebt, dan werkt de koeling niet goed. Hier werken de verwarming en de koeling fantastisch. Zeker omdat ik alles met KNX kan regelen.”

Ook Jan Oprins is bijzonder goed te spreken over het project. Het verliep helemaal zonder strubbelingen, zegt hij. “Arjan was voor mij al een zakenrelatie en hij vroeg of wij voor zijn woning een energiezuinige installatie wilden ontwerpen. We hebben een ontwerp gemaakt van de installatie en die ter goedkeuring met Arjan besproken. Na twee keer finetunen hadden we de installatie waar hij helemaal enthousiast over was. Centercon is onze voorkeurssupplier vanwege de LG producten en dankzij de goede samenwerking met hen hebben we het concept nog verder kunnen doorontwikkelen. Van tevoren hebben we op tijd al het tekenwerk aangeleverd en het werk is binnen de kaders van de planning tot een goed eind gekomen. De samenwerking tussen de drie partijen is perfect verlopen.”

Overname
Roks Installatietechniek deed de werkzaamheden bij deze woning, maar is inmiddels overgenomen door Van den Buijs Installaties. Aan de samenwerking en de manier van werken verandert echter niets, benadrukt Jan Oprins. “Dit jaar werkt Roks nog zelfstandig en later gaat het op in Van den Buis Installaties. Wij blijven echter herkenbaar voor onze klanten, onze werknemers blijven dezelfde projecten doen en ik blijf voorlopig een adviserende rol houden voor beide bedrijven.”
 

Dit artikel is gepubliceerd in LG Next 3, 2021.
Wilt u een exemplaar opvragen? Deze kunt u hier gratis aanvragen.

Wilt u contact opnemen? Dan kan via (010) 258 11 21 of salesairco@centercon.nl