2021 apr - Landgoed Wulperhorst in LG Next 1

Hoogwaardig comfort in een historische omgeving

Vanaf mei 2021 kunnen ouderen met geheugenproblematiek of een somatische aandoening van hun oude dag genieten op Landgoed Wulperhorst. Het landhuis uit 1858 werd volledig gerenoveerd en omgebouwd tot wonen met zorg. Het bijhorende koetshuis werd gesloopt, waarna op de vrijgekomen locatie een compleet nieuw Koetshuis, eveneens bestemd voor zorg  is verrezen.Het grote terrein waarop beide gebouwen staan maakt onderdeel uit van een natuurgebied van het Utrechts Landschap. De tuin is weer geheel landschappelijk aangelegd. Voor de klimaatinstallaties werkten K6 Bouw, Centercon en Meddens & Van Ree Installatietechniek B.V. samen naar een oplossing op maat. Deze samenwerking heeft geleid tot een optimaal comfort voor de bewoners, in een historische omgeving.

Landgoed Wulperhorst in Zeist is onderdeel van de Stichtse Lustwarande. Het werd gebouwd door de familie Huydecoper en werd later gebruikt als commandocentrum van de Luchtmacht, asielzoekerscentrum en woning. Het landhuis is een rijksmonument dat er vervallen bij lag en dat zorgvuldig verduurzaamd, verbouwd en gerestaureerd is. Het bijbehorende koetshuis was in zo’n slechte staat dat het werd gesloopt en in oude stijl nagebouwd. In het landhuis bevinden zich 25 woonzorg appartementen en in het koetshuis zijn nog eens 19 woonzorg eenheden gerealiseerd. De ouderen kunnen hier wonen in een huiselijke sfeer en genieten van de beste zorg en service.

Leverancier als adviseur en sparring partner
Het mag wel uniek genoemd worden dat het eeuwenoude landhuis volledig gasloos gemaakt is. Er waren alleen cv-ketels om de ruimtes te verwarmen en rondom ongeïsoleerde muren en een ongeïsoleerd dak. De eigenaar van het gebouw had echter hoge ambities op het gebied van duurzaamheid en installaties.

Om een volwaardig, modern klimaatsysteem in zo’n oud gebouw te krijgen, was heel wat kennis nodig. Bij de zoektocht naar een goede verwarming- en warm tapwateroplossing heeft K6V adviseurs meerdere partijen gesproken, voordat ze via LG bij Centercon terecht kwam. Directeur Kees Koekkoek vertelt: “In het eerste ontwerp hadden we een gecombineerde installatie met gas en warmtepompen, maar eigenlijk wilden we gasloos. Dat was een flinke uitdaging. Het eerste concept met warmtepompen bleek niet gegarandeerd te kunnen worden door de fabrikant. We zijn toen op zoek gegaan naar een partner die heel veel kennis heeft op het gebied van warmtepompen en zo kwamen we via LG uit bij Centercon.” In dit hele proces van uitdenken werd Henk Knipscheer van Ingenieursbureau Knipscheer gebruikt als analyticus van het team.

Met technisch specialist Cornelis Swets van Centercon werd bekeken wat de mogelijkheden waren. Centercon fungeerde dankzij hem niet alleen als leverancier, maar ook als adviseur en sparring partner. Koekkoek: “Met elkaar hebben we een concept bedacht met een hoogtemperatuur warmtepomp en twee laagtemperatuur warmtepompen. Vanwege de regels voor legionellapreventie wilden we zeker zijn van warm tapwater. De retourtemperatuur moet namelijk boven de 60 graden zijn.”

Geen standaard concept
Centercon leverde twee monobloc warmtepompen in cascade voor ruimteverwarming en -koeling en een hoogtemperatuur warmtepomp voor het tapwater. Dit alles werd uitgedacht met een boilerlaadsysteem, zodat de bewoners allemaal continu gegarandeerd warm water hebben. In het nieuwe koetshuis is eenzelfde concept toegepast, maar dan met een wat lager vermogen, omdat het om een kleiner gebouw gaat. Het is geen standaard concept wat je vaak tegenkomt, vertelt Swets. “We hebben hier echt maatwerk geleverd met een concept waarbij alles op elkaar ingrijpt en met elkaar samenwerkt. Het ging om een rijksmonument en dan kom je situaties tegen waar je vooraf niet op bedacht bent. Naast het uitdenken en uitwerken van het concept hebben we de installateur aangestuurd en begeleid. We kenden Meddens & Van Ree nog niet, maar de samenwerking verliep heel goed. Zij zijn in staat om alles precies volgens schema te maken.”

Het was installateur Gert van Kooten die verantwoordelijk was voor het monteren van de installatietechniek. Ook hij kijkt met een positief gevoel terug op de samenwerking. “We hadden nog nooit samengewerkt met Centercon en toch verliep alles heel goed. Cornelis dacht mee, zorgde voor een goede communicatie en gaf steeds een heldere uitleg bij vragen.”

Warmtepompen in een rijksmonument
Een partij die niet direct overtuigd was van de plannen, was Monumentenzorg. Zij was niet gecharmeerd van de warmtepompen die op het dak zouden komen te staan. Swets : “Warmtepompen passen natuurlijk niet in een gebouw uit 1858. Ook daar hebben we over meegedacht. De warmtepompen staan boven op het dak in lijn  opgesteld, naast de liftopbouw. Door de voorste warmtepomp middels een verbindingsplaat optisch te koppelen aan de liftopbouw, is één volume ontstaan in plaats van allemaal losse elementen op het dak.  Vanaf de weg zijn ze hierdoor amper zichtbaar.”

Uiteindelijk werd het plan ook goedgekeurd door Monumentenzorg en kon er overgestapt worden op een duurzaam energieconcept. Alle partijen zijn bijzonder trots op de manier van samenwerken en het eindresultaat. “Het project is zeker geslaagd”, zegt Swets trots. “Er is door alle partijen goed en vooral eerlijk samengewerkt. Het was een bijzonder project vanwege de locatie, maar zeker ook dankzij deze samenwerking.”

Hoogwaardig resultaat
In april is het gehele project opgeleverd, inclusief het omringende park. Dit werd in ere hersteld met veel bomen en struiken. De omgeving is aangelegd als een buitenplaats met wandelpaden, waar de bewoners heerlijk kunnen wandelen en rusten. Op de toegangsweg naar het landgoed is door K6 Bouw een geheel nieuwe, monumentaal ogende, brug gebouwd die het plaatje compleet maakt. Koekkoek: “Het gebouw is teruggebracht naar de oude staat en de brug is daaraan toegevoegd. Hierdoor is het terrein met gebouwen één geheel geworden. Het resultaat is echt schitterend en hoogwaardig. Het is dankzij de effort van alle meewerkende partijen dat we dit hebben weten te bereiken.”

Dit artikel is gepubliceerd in LG Next 1, 2021.
Wilt u een exemplaar opvragen? Deze kunt u hier gratis aanvragen.

Wilt u contact opnemen? Dan kan via (010) 258 11 21 of salesairco@centercon.nl