2020 mrt - Scholengemeenschap gaat voor gasloos en energiezuinig

De duurzame ambities van scholengemeenschap Willem van Oranje in Oud-Beijerland krijgen verder vorm met het vernieuwen van de klimaatinstallatie. Doordat er zowel kan worden verwarmd als gekoeld, ontstaat er bovendien een prettiger binnenklimaat. Barth Installatietechniek B.V. uit ’s Gravendeel realiseerde in samenwerking met klimaatspecialist en LG-distributeur Centercon deze gasloze en energiezuinige oplossing.

Al enkele jaren is CSG Willem van Oranje bezig met verduurzaming. Door verschillende investeringen, zoals LED-verlichting op de gangen en in de lokalen, heeft de school het energieverbruik al met 15% weten terug te dringen. In 2016 werden 450 zonnepanelen geplaatst en in 2018 kwamen er nog eens 308 bij. Het opgewekte vermogen is nu voldoende om de helft van het stroomverbruik te dekken. Afgelopen jaar was de klimaatinstallatie aan de beurt. De wens van de school was om ‘van het gas’ af te gaan en het comfort te verbeteren door naast verwarmen ook te kunnen koelen. 

Hydrokits
Barth Installatietechniek B.V. ging samen met Centercon B.V. om tafel om het nieuwe concept vorm te geven, met als uitgangspunt het advies van Curvers Raadgevende Ingenieurs B.V. “De bestaande installatie bestond uit een gasgestookte cv-ketel met radiatoren en fancoil units met warmteterugwinning. We hebben de opwekking verduurzaamd door de ketel te vervangen door warmtepompen in combinatie met hydrokits. Voor de afgifte maken we gebruik van de bestaande fancoil units. Om deze aan te kunnen sluiten op de warmtepompen hebben we een nieuw leidingwerk aangelegd. Ook is de regeltechniek vervangen”, vertelt Erik Lugtenburg van Barth Installatietechniek. 

LG Multi V 5
De nieuwe installatie bestaat uit twaalf LG Multi V5 buitendelen en tien hydrokits. Vanuit een buffervat van 1.000 liter wordt het warme water (40 graden Celsius) naar de fancoil units getransporteerd. “Door te bufferen kunnen we met een minimale energiebelasting het afgiftesysteem in de lokalen van warmte voorzien”, licht accountmanager Martijn ter Braak van Centercon toe. Ook is de luchtbehandelingskast van de aula vervangen. Hierop zijn twee LG Multi V5 units aangesloten. De komende periode gaat de school gebruiken om vertrouwd te raken met het systeem. “De radiatoren en ketel zijn er nu nog, maar het doel is om deze in de nabije toekomst definitief af te sluiten. Het vermogen wordt steeds verder teruggedraaid”, aldus Lugtenburg.

Groot project
Centercon was in elke fase, van ontwerp en engineering tot en met projectbegeleiding, bij het project betrokken. Barth had veel aan de kennis en expertise die de Rotterdamse klimaatspecialist en tevens LG-distributeur, inbracht. Lugtenburg: “Het gaat hier om een grote installatie met een totaal vermogen van 380 kW. Het is dan prettig om samen te werken met een partij die die kennis en expertise in huis heeft. Hun aanpak is ons goed bevallen: ze zorgden voor een goede ondersteuning, waren goed bereikbaar en hadden snel antwoord op vragen.” Ook Ter Braak kijkt terug op een geslaagd project. “We zijn als partners opgetrokken en samen tot een optimale oplossing gekomen. Voor ons was dit een mooi project om te laten zien wat we kunnen op het gebied van duurzame klimaattotaaloplossingen.”

Wilt u meer informatie over dit project of een afspraak maken met één van onze accountmanagers? Bel naar 010 258 11 21 of stuur een mail naar centercongaatverder@centercon.nl.

Dit artikel is gepubliceerd in Installatie & Bouw editie 1 - 2020.
U kunt de volledige uitgave bekijken
 via deze link.