2020 juni - Innovatieve klimaatoplossing dankzij gebundelde krachten

Het was even puzzelen om Maxaro The Wall, de nieuwe megashowroom van de sanitair- en badkamerformule in Utrecht, van een goed klimaatsysteem te voorzien. De lay-out en inrichting van het pand zorgden voor flink wat hoofdbrekens. Samen bedachten Roks Installatietechniek en Centercon een oplossing die niet alleen voor een comfortabel binnenklimaat zorgt, maar er ook nog eens fraai uitziet.

Op 3 februari opende Maxaro The Wall, in het gelijknamige winkelcentrum langs de A2, zijn deuren. Het is na Roosendaal de tweede locatie van deze succesvolle sanitair- en badkamerspecialist. Op een oppervlakte van ruim 4.500 m2 staat een enorm aanbod aan onder meer douchecabines, badkuipen en whirlpools en tegels opgesteld. Uniek is dat alles uit voorraad leverbaar is. 

Bestaand distributienetwerk
Voor de nieuwe winkel zijn twee leegstaande units samengevoegd tot één grote ruimte. Roks Installatietechniek benaderde Centercon om dit project samen op te pakken. “Martin van der Voort en ik zijn ter plekke de situatie gaan bekijken”, vertelt Bart Castenmiller van Roks. “Er stond een simpele luchtbehandelingskast in het pand die eruit is gehaald. Elk perceel bleek aangesloten op een bestaand distributienetwerk voor warmte- en koudeopslag. Daar moesten we op gaan aansluiten. Verder hebben we geadviseerd een tochtsluis aan te brengen bij de hoofdentree, aangezien die pal op het zuidwesten ligt. Met die uitgangspunten zijn we aan de slag gegaan.” 

Multi V Water 
Gelijktijdig koelen en verwarmen was niet wenselijk en daarom voldeed een tweepijpsoplossing, bestaande uit vier LG Multi V Water units met 34 cassettes. De opstelling van de ‘buitendelen’, de watergevoerde condensorunits, was niet ideaal, vertelt Van der Voort. “De enige geschikte plek was onder het schuine parkeerdak. Nadeel daarvan was de grote afstand tot de binnendelen. We hebben daarom de showroom in vier delen verdeeld en per Multi V-unit een koeltechnisch tracé aangelegd. Het inbreken en aansluiten op het bestaande distributienetwerk was geen eenvoudige klus. Door onze gezamenlijke koeltechnische en hydraulische kennis en kunde hebben we het tot een goed einde gebracht.” 

Industrial look
Om in het pand, waar ook een kantoorgedeelte in zit, enige klimaatregeling mogelijk te maken, is het in zones verdeeld. Per zone kan de temperatuur een paar graden naar boven of beneden worden aangepast. Met de centrale regeling AC Smart van LG kan Maxaro dit eenvoudig regelen. Van der Voort wijst verder nog op de fraaie uitvoering van de cassettes. “Ze hebben een industrial look en de uitblaaskappen zijn in zwart gespoten, passend bij het plafond, waaraan ze verlaagd zijn opgehangen.” 

Flexibele opstelling
Met de oplevering nog vers in het geheugen kijkt Castenmiller terug op een geslaagde samenwerking. “Pluspunten van Centercon zijn hun betrouwbaarheid, de technische ondersteuning en de nazorg. Vooral dat laatste vind ik belangrijk, ik weet dat dat goed zit bij hen. Er zijn meer partijen die een goed concept kunnen bedenken, maar problemen oplossen en daar flexibel mee omgaan, dat gebeurt lang niet altijd.”

Dit artikel is gepubliceerd in Instalatie & Bouw, editie 3 - 2020.
U kunt de volledige uitgave bekijken via deze link.