Innovatief klimaatsysteem in boutiquehotel Stee aan Zee

10 oktober 2016

Luxe, comfort en duurzaamheid kenmerken boutiquehotel Stee aan Zee in Katwijk. Het nieuwe hotel is ‘all electric’, ofwel er is geen gasaansluiting. Innovatief is de oplossing van leverancier Centercon om een centrale energie-opwekking met verschillende afgiftesystemen te gebruiken. 

Op loopafstand van zee, in een winkelstraat ligt boutiquehotel Stee aan Zee. Het hotel heeft twaalf ruime kamers van zo’n 25 m2 die allen beschikken over een luxe badkamer, een keukenblok, WiFi en een televisie. Elke kamer heeft een eigen karakter. Terugkerend thema is de zee en in elke kamer is vintage meubilair te vinden. In de kelder is een ontbijtruimte ingericht, maar gasten kunnen er ook voor kiezen om op hun kamer te ontbijten. Stee aan Zee heeft geen receptie: in- en uitchecken gebeurt bij de plaatselijke VVV.

Toekomstbestendig

Duurzaamheid staat centraal in het concept van Stee aan Zee. Zowel de eigenaar als de exploitant vonden het belangrijk om een toekomstbestendig gebouw te realiseren. Energiebesparing wordt onder andere gerealiseerd door zonnepanelen, dubbel geïsoleerde wanden en daken en LED-verlichting in het gehele pand. Voor de ventilatie van de kamers wordt gebruikgemaakt van warmteterugwinning.

Warmtepompen

Voor de verwarming en koeling van de kamers is een vloerverwarmingssysteem aangelegd dat per ruimte regelbaar is. In de winter circuleert er warm water door de vloer om de ruimte te verwarmen en in de zomer gekoeld water om de ruimte te koelen. Een LG Multi V warmtepomp onttrekt warmte aan de omgevingslucht, welke vervolgens wordt afgegeven aan een warmtewisselaar in het vloerverwarmingscircuit.

Voor de verwarming van het sanitair tapwater is een LG Therma V lucht/water-warmtepomp geïnstalleerd. Met twee boilers van elk 500 liter is er altijd voldoende warm water beschikbaar. Stee aan Zee heeft geen gasaansluiting. De zonnepanelen op het dak hebben voldoende opbrengst voor de energiebehoefte van de twee warmtepompen.

Water in plaats van lucht

De keuze voor een warmtepomp om te verwarmen/koelen én sanitair tapwater te verwarmen is bijzonder, vertelt Martin van der Voort, accountmanager van leverancier Centercon. “Terecht dat er nu eens niet voor een traditionele oplossing wordt gekozen. Deze oplossing is energiezuiniger en zorgt voor meer comfort. Bovendien zijn er geen radiatoren of fancoilunits meer nodig in de kamers, wat er mooier uitziet.”

Nauwe samenwerking

Centercon werkte in dit project nauw samen met installatiebedrijf Könst uit Ter Aar. De leverancier van LG klimaatoplossingen ontwierp in overleg met Könst de installatie en verzorgde tevens de bouwbegeleiding. “Ik was op zoek naar een concept voor vloerverwarming en -koeling. Centercon had hier een mooie oplossing voor en kon mij de kennis en kunde bieden om deze te realiseren”, zegt eigenaar Bart Könst.

Centercon richt zich steeds meer op duurzame totaaloplossingen. “Waar we vroeger alleen airco-units leverden gaan we nu een stap verder”, zegt Niels Visser, business unit manager Klimaat. “De markt vraagt nu veel meer om complete, op elkaar afgestemde systemen. Denk aan vloerverwarming, waterzijdige appendages en meet- en regelapparatuur gecombineerd met LG warmtepompen. Samen met de installateur en opdrachtgever kunnen we de meest efficiënte installatie ontwerpen. Korte communicatielijnen tussen de specialisten vormen de basis van dit succes.”

Het resultaat in Stee aan Zee is zeer naar tevredenheid van zowel de eigenaar als exploitant. De kamers zijn mooi strak afgewerkt waardoor alle aandacht kan uitgaan naar de bijzondere inrichting. Dit voorjaar opende Stee aan Zee haar deuren.

Bron: Dit artikel komt uit Installatie & Bouw.