Bazar hotel kiest voor klimaattotaalconcept met eigen bron

1 april 2017

Bazar-eigenaar Akbar Tamiz wilde niet langer afhankelijk zijn van stadsverwarming. Een klimaattotaalsysteem aangesloten op een eigen bron zorgt nu voor zowel verwarming als koeling van zijn hotelkamers en restaurant. Klimaatspecialist Centercon bleek de juiste partij om dit complexe project samen met installateur ACE vorm te geven. 

Hotel en restaurant Bazar is al sinds haar opening in 1997 een begrip in Rotterdam en omstreken. In het met tientallen Arabische lampen versierde restaurant waan je je voor even in het Midden Oosten. De 27 hotelkamers, boven het restaurant gelegen, zijn ingericht door de eigenaar zelf. Met vintage meubilair en accessoires heeft hij in iedere kamer een eigen sfeer weten te creëren. Bazar ligt middenin het populaire uitgaansgebied Witte de Withstraat. 

Eigen bron

Klimaat was altijd een probleem in Bazar. Het ruim zestig jaar oude voormalige kantoorgebouw is aangesloten op stadsverwarming. Deze is niet per kamer te regelen en om te koelen was een apart VRF-systeem nodig. Tamiz ontwikkelde een plan om energie-onafhankelijk te worden. Een eigen bron op tachtig meter diepte voorziet in de warmwaterbehoefte. Vervolgens zette hij de vraag in de markt uit om een oplossing voor een klimaattotaalsysteem gekoppeld aan deze bron te bedenken.

De aanpak van Centercon sprak hem het meest aan. “Centercon durft verantwoordelijkheid te nemen. Het bleef niet alleen bij de installatie verkopen; het bedrijf zette zich er tevens voor in dat de installatie goed werkt en blijft werken”, legt hij uit.

Waterzijdige ervaring

Centercon pakte het project samen met installatiebedrijf Air Control Europort (ACE) op. “Onze ruime waterzijdige ervaring was op dit project van doorslaggevend belang”, vertelt accountmanager Martin van der Voort. “Het succes staat of valt namelijk met de bron en wat daaraan wordt vastgeknoopt. Voor een installateur is dit een heel complex project. Alle disciplines komen erin voor en hij moet dus van alle markten thuis zijn. Wij hebben ACE, met wie we vaker werken, benaderd om dit samen te doen. Onze engineers zorgen voor een oplossing op maat en ondersteunen ACE bij de montage.”

Geen gas

De klimaatinstallatie bestaat uit een watergevoerd VRF-systeem met heatrecovery. In de zomer voert het systeem warmte af op de bron en in de winter wordt deze gebruikt om te verwarmen. Een buitendeel op het dak is hierdoor niet meer nodig. Een combinatie van kanaalunits en heteluchtgordijnen zorgt voor een comfortabel binnenklimaat in zowel restaurant, receptie als hotelkamers. De installatie is volledig elektrisch en dus is gas niet meer nodig.

Lagere Energienota

Het project bevindt zich inmiddels in de eindfase. De aansluiting op de stadsverwarming fungeert nu nog als back-up, maar zodra de verbouwing van de vierde verdieping, waar vier familiekamers worden gerealiseerd, klaar is gaat Bazar volledig over op eigen energievoorziening. Tamiz is zeer tevreden met het resultaat. “Naast meer comfort in de kamers levert het mij ook een lagere energienota op. En ik ben niet meer afhankelijk van een energieleverancier.” 

Bron: Dit artikel komt uit Installatie & Bouw.